zs tel +48 (59) 83 32 741

     zs mail czarneszkola@interia.pl

Nasza szkoła

Nasz Facebook

stolowkaZgodnie z zaleceniami dotyczącymi zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych oraz wychodzących naprzeciw oczekiwaniom Rodziców posiłki oferowane przez szkolną kuchnię, przygotowywane są w oparciu o nowe wytyczne określone w projekcie ustawy Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej.

 

REGULAMIN STOŁÓWKI oraz KARTA ZGŁOSZENIA NA OBIADY, a także reszta OŚWIADCZEŃ do pobrania: TUTAJ

Dania główne to potrawy przygotowywane wyłącznie ze świeżych produktów (mięso, warzywa, owoce). Większość potraw przygotowana jest "na parze", w piecach konwekcyjno-parowych, duszonych i gotowanych, bez cukru i tłuszczów rafinowanych, niedozwolonych w zbiorowym żywieniu dzieci i młodzieży. Zupy przygotowywane są ze świeżych warzyw, suszonych i świeżych ziół i zieleniny, bez domieszek środków ulepszających smak (kucharek, maggi). Ręcznie wykonywane są również potrawy mączne (pierogi, naleśniki, kluseczki, gołąbki, desery, itp).

Napoje podawane do obiadu: woda lub kompoty owocowe (bez cukru lub słodzone miodem). Całość posiłku obiadowego jest ściśle dobierana pod względem zawartości wszystkich składników odżywczych i w odpowiedniej liczbie kalorycznej przeznaczonej dla poszczególnych grup wiekowych.

 

Pracownicy stołówki szkolej:

Kucharka - Teresa Wołejszo
Pomoc kuchenna - Aneta Nadolna
Intendent - Wioletta Kowalewska

 

REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ
przy Zespole Szkół w Czarnem
im.Danuty Siedzikówny ps.INKA

 

I. UPRAWNIENIA DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI:

1. Ze stołówki szkolnej mogą korzystać uczniowie Zespołu Szkół w Czarnem oraz nauczyciele i pracownicy szkoły.
2. Obiady w stołówce szkolnej przygotowywane i dowożone są do szkół: Szkoły Podstawowej w Krzemieniewie, Szkoły Podstawowej w Wyczechach i Szkoły Podstawowej w Bińczu, gdzie korzystają z nich uczniowie, nauczyciele i pracownicy szkoły .
2. Ze stołówki korzystają uczniowie wnoszący opłaty indywidualnie lub których dożywianie finansuje MOPS.
3. Na obiady zapisywani są uczniowie na początku lub w trakcie roku szkolnego, po uprzednim zgłoszeniu tego faktu intendentowi szkoły.

II. ODPŁATNOŚĆ ZA OBIADY:

1. Stołówka szkolna zapewnia posiłki gotowane w formie jednodaniowego obiadu - cena obiadu 3,50zł.
2. Cena jednego obiadu dla uczniów obejmuje koszt produktów zużytych do przygotowania posiłku – koszt wsadu do kotła.
3.Nauczyciele i pracownicy ponoszą odpłatność stanowiącą całkowity koszt zakupu produktów zużywanych do przygotowania posiłków oraz koszt utrzymania i funkcjonowania kuchni w przeliczeniu na jeden obiad.
4.W sytuacjach wzrostu kosztu produktów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności, po poinformowaniu korzystających ze stołówki z miesięcznym wyprzedzeniem.

III. OPŁATY:

1. Odpłatność za obiady za dany miesiąc uiszczana jest w Banku Spółdzielczym w Czarnem do 10-go każdego miesiąca na podstawie dowodu wpłaty wydanego przez intendenta.
2. W przypadku nieuzasadnionego nieuregulowania opłaty do 10-go każdego miesiąca, uczniowie zalegający z opłatami, otrzymują upomnienia, nieterminowość zgłaszana jest także wychowawcom klas i rodzicom.
3. Intendent szkoły na podstawie imiennych list uczniów wydaje posiłki.

IV.ZWROTY ZA OBIADY:

1. Zwrot poniesionych kosztów może nastąpić z powodu choroby, wycieczki, lub innych przyczyn losowych, jeżeli nieobecność ucznia wynosi jeden dzień lub dłużej.
2. Nieobecność musi być zgłoszona w sekretariacie lub u intendenta osobiście, telefonicznie najpóźniej do godz. 8.00 danego dnia. Tylko na tej podstawie powstała nadpłata może być zaliczona na poczet opłaty na następny miesiąc.
3. Odliczenie kwoty następuje z odpłatności w następnym miesiącu.
4. W szczególnych przypadkach, gdy uczeń lub rodzic dokonujący wpłaty na początku miesiąca zgłasza nieobecności w ściśle określonych dniach tygodnia, intendent pobiera opłatę pomniejszoną o kwotę za zgłoszone dni. Nieuzasadniona lub nie zgłoszona nieobecność na posiłku nie podlega zwrotowi kosztów

V.WYDAWANIE POSIŁKÓW:

1. Posiłki wydawane są od godz. 11.20 do godz.14:00.
2. Między przerwami z obiadów korzystają uczniowie klas I-III Szkoły Podstawowej.
2. W stołówce wywieszony jest jadłospis tygodniowy zatwierdzony przez intendenta oraz szefową kuchni i Dyrektora szkoły. Posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i kalkulacją kosztów.

VI.ZASADY ZACHOWANIA W STOŁÓWCE:

1. Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
2. Po spożyciu obiadu brudne naczynia należy odnieść w wyznaczone miejsce.
3. Nad bezpieczeństwem uczniów przebywających w czasie obiadu w jadalni czuwają intendent i nauczyciel dyżurujący
4. Uczniowie korzystający ze stołówki szkolnej zobowiązani są do pozostawienia kurtek i plecaków na regałach przed stołówką.
5. Niezwłocznie po posiłku należy ustąpić miejsca innym.
6. Stołówka szkolna nie wydaje obiadów na wynos. Decyzja ta podyktowana jest względami sanitarnymi.
7. Ze względów sanitarno-epidemiologicznych podczas wydawania obiadów na stołówce mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłek (rodzice oraz inne osoby proszone są o nie wchodzenie do stołówki podczas obiadu).
8. Przed okienkiem, w którym wydaje się obiady obowiązuje kolejka w jednym szeregu.
9. W stołówce szkolnej uczeń powinien:
- spokojnie poruszać się po stołówce,
- zachować porządek przy odbiorze dania oraz przy oddawaniu naczyń,
- zachowywać się w sposób kulturalny, cicho i spokojnie spożywać posiłek,
- zastawić po sobie porządek ( odnieść talerze, zostawić czyste miejsce na stoliku),
- szanować naczynia, sztućce i nakrycie stołu,
- naprawić szkodę uczynioną w stołówce.
10. O nagannym zachowaniu ucznia w stołówce będzie poinformowany wychowawca, rodzice oraz Dyrektor szkoły.

 

  • WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI

    W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne - Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj. WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI.

    ALERGENY W ŻYWNOŚCI

    01. Gluten - tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
    02. Skorupiaki i produkty pochodne;
    03. Jaja i produkty pochodne;
    04. Ryby i produkty pochodne;
    05. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
    06. Soja i produkty pochodne;
    07. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą);
    08. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia a także produkty pochodne
    09. Seler i produkty pochodne;
    10. Gorczyca i produkty pochodne;
    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
    12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
    13. Łubin i produkty pochodne;
    14. Mięczaki i produkty pochodne.

 


 

 

Kalendarz wydarzeń

Luty 2020
Po Wt Śr Cz Pi So Ni
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Gościmy

Odwiedza nas 82 gości oraz 0 użytkowników.

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 8

Wczoraj 34

Tydzień 130

Miesiąc 454

Razem 11008

Odliczamy

Time passed:
6
0
0
Dni
1
1
Godzin
4
6
Minut
1
0
Sekund